3 gode råd til fyring af en ansat

fyring af ansat

”Du er fyret” er en sætning, som man nogle gange kan høre i en film. Det sker ofte i en scene, der er dramatisk. Men i virkeligheden er det ikke lige så enkelt at fyre en medarbejder, som det kan se ud på film. Der er nogle bestemte krav, der skal opfyldes før, at du kan fyre en af dine ansatte.

Få styr på reglerne

Før at du kan fyre en medarbejder, så skal du have en saglig grund. En saglig grund kan være nedskæringer. Usaglige grunde kan være at fyre en på grund af alderen, såsom at personen er ved at være gammel eller at fyre en ansat, der er gravid på grund af, at hun er gravid.

Du må fx heller ikke fyre en medarbejder, fordi at du ikke kan sammen med den pågældende person.

Hvis du, som arbejdsgiver er usikker på hvilke regler, der gælder indenfor fyring af medarbejder, så er det altid en god ide at rådføre sig med en advokat.

En skriftlig advarsel

Hvis en medarbejder gør noget, som han eller hun ikke må, så kan du som regel ikke bare fyre personen. Ofte skal der gives en skriftlig advarsel først. Fx hvis en medarbejder glemmer at melde sig syg, selvom at personen er syg, så kan du ikke fyre personen for det. Men hvis det sker flere gange, så kan du give den pågældende person en skriftlig advarsel.

På den skriftlige advarsel skal det fremgå tydeligt, hvad det er, at du er utilfreds med, eller hvad personen skal rette op på. Samtidig skal der fremgå, hvad der sker, hvis dette ikke gøres.

Skriftlig opsigelse

Hvis du står i den situation, at du skal fyre en af dine ansatte, så skal det altid være skriftligt. Du kan godt fortælle personen, at han eller hun er fyret, men du skal aflevere en skriftlig opsigelse til personen, da det skal kunne bevises, at du har fyret personen.

Endelig er det selvfølgelig altid bedst at skilles på god fod, så prøv at undgå at være alt for hård og prøv i stedet at opsige din medarbejder med forståelse for, at det nok er en hård oplevelse for dem. Det er jo heller ikke en dans på roser for dig at fyre dem.

Indlæg oprettet 48

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen